Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 17-11-2015 21:47

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN FORMASYON EYLEMİ SÜRÜYOR…

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) eğitim gören bir grup öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Rektörlüğe yürüyen öğrenciler burada tulum eşliğinde halay çekti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN  FORMASYON EYLEMİ SÜRÜYOR…

CÜ Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenci sayısının 15 bine düşürülmesine tepki gösterdi. Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, "Formasyon hakkımız engellenemez" sloganları attı. Bir süre burada bekleyen öğrenciler ellerinde, "Vurur yüze ifadesi, formasyon nerede bitanesi" yazılı dövizler taşıdı. Grup daha sonra burada tulum eşliğinde halay çekti. Ardından sloganlar atarak rektörlük binasına yürüyen öğrenciler, burada da tulum çalarak "Formasyonda hakkımız, söke söke alırız" ifadeleriyle türkü söyleyip halay çekti.

Burada grup adına basın açıklaması yapan CÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Kerim Karasu şunları söyledi:

"Herkesin bildiği üzere geçtiğimiz yıllarda Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin formasyon hakkı vardı. Formasyon alan öğrenciler öğretmen olabilme şansını elde ediyorlardı. Kontenjanlar Cumhuriyet Üniversitesi için 800 kişi kadar, Türkiye genelinde de 60 bin kişi kadardı. Bu sene bu sayı 15 bine düşürüldü ve bizim üniversitemize düşen sayı da 200 kişi oldu. Cumhuriyet Üniversitesi'nde 5 bin kişi formasyon almayı bekliyor. Edebiyat fakülteleri herkesin bildiği üzere en çok kontenjan alan fakültelerdir. Eğer siz bu öğrencilere az kontenjan verecekseniz, fakülteye girişte de az bir kontenjan koyacaksınız."

Okullarda öğretmen açığı olduğunu ve bu açığın sözleşmeli öğretmenler ile giderildiğini kaydeden Karasu, "Burada bir çok bölümden öğrenci var ve hepsi de öğretmenlik yapabilecek kalitedeler. Siz bunlara yeterli derecede kontenjan ayırmayıp, sözleşmeli öğretmen adı altında branşlarla hiç alakası olmayan kişileri milli eğitimde derslere sokarak bizim ülkemizin geleceği ile oynamaktasınız" diye konuştu.

 

Açıklamanın ardından CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, grubun yanına geldi. Prof. Dr. Erkul, öğrencilerin mesajını aldıklarını ancak kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını belirterek dilekçe vermelerini isteyip, durumu YÖK'e ileteceğini söyledi.

AdminAdmin