Sivas
Giriş Tarihi : 09-10-2015 20:27

Sesob Başkanı Köksal, Ahiliği Öğrencilere Anlattı

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, öğrencilere Ahilik teşkilatını anlatarak yaptıkları programlar hakkında bilgi verdi.

Sesob Başkanı Köksal, Ahiliği Öğrencilere Anlattı

Necip Fazıl Kısakürek Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi tarafından Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle düzenlenen Ahilik programına Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal konuşmacı olarak katıldı.

Okulun konferans salonunda öğretmenler tarafından hazırlanan programda saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından kürsüye gelen Tesk Denetim Kurulu Başkanı ve Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, ahilik teşkilat hakkında bilgi verdi.

Ahiliğin birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur olduğunu vurgulayan Köksal, “Ahiliği yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan doğruluğu ve isabetliliği asırlarca kanıtlanmış bir ahlak okulu , bir sanat ve üretim birliği, toplum refahını ve sosyal barışı sağlayan bir model , toplumsal sorunları tedavi edebilecek bir reçete ve en önemlisi evrenselleşmemizin kaynağı olarak kabul etmek zorundayız. Ahilik, birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları ‘Ahilik’ sayesinde olmuştur. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Zengin, fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak, üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Ahilik Anadolu’da geliştirilip, biçimlendirilen Türk kültürünün iş hayatına yansıyan, Esnaf ve Sanatkârın yetiştirilme, çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan ‘ Gözü, Gönlü ve Kalbi Tok Olmak düşüncesiyle ve ‘ Kendin Muhtaç İken bile Başkasına Verecek Kadar Cömert Ol ‘ilkesinin kurumlaşmış bir meslek teşkilatıdır” dedi.

 

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, konuşmasının devamında Sivas’ta yapılan ahilik kutlamaları hakkında bilgi verdi.

Programa katılan girişimci bayan esnaf olan Gelinlikçi ve Mode Evi işletmecisi Nuran Baloğlu’da mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Kendisinin farklı mesleklerde çalıştığını dile getiren Baloğlu, esnaf olarak dürüst ve samimi olunmasını tavsiye etti. Ahilik geleneğinin önemine vurgu yapan Baloğlu, bu kültürün yaygınlaştırılmasını, müşterilere karşı dürüst davranılmasını önerdi.

Programın sonunda Okul Müdiresi Hatice Gün tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ve girişimci esnaf Nuran Baloğluna çiçek verdi. Sesob Başkanı Beşir Köksal’da okul müdürü Hatice Güne Ahilik Heykeli hediye etti.

 

 

AdminAdmin