Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-09-2015 18:13

METİN AKÇA GASTRONOMİ SEKTÖRÜNÜ ANLATTI

Yakın zamanda birçok sivil itoplum örgütünün ve sosyal sorumluluk projesjinin sponsoru olmaya hazırlanan KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin sahibi ve VILLA REAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akça, Türkiye'de yeni yeni algılanmaya başlanan gastronomi mesleği üzerine açıklamalarda bulundu.

METİN AKÇA GASTRONOMİ SEKTÖRÜNÜ ANLATTI

 

Yakın zamanda birçok sivil itoplum örgütünün ve sosyal sorumluluk projesjinin sponsoru olmaya hazırlanan KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin sahibi ve VILLA REAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akça, Türkiye'de yeni yeni algılanmaya başlanan gastronomi mesleği üzerine açıklamalarda bulundu. 

Türkiye pazarının yüzde 17,6'sını elinde bulunduran KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin, yakın zamanda başta kırmızı et ürünleri uzmanlığı olmak üzere, gastronomi laında hizmet verecek bir akademi kurma hazırlığında olduğunu da açıklayan KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin sahibi ve VILLA REAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akça, 'Daha Türkiye'de bilinmediği yıllarda, gastronomi üzerine yurt dışında sayısız çalışmalarda bulundum. Gastronomiyi “yiyecek ve içecek kültürünün bilime ve sanata dönüşmesi” olarak da adlandirilabilinir. Bireylerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlerde bulunan işletmeler de gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda gittikçe gelişme göstermiştir. Bu bağlamda, kişilerin yiyecek-içecek işletmelerinin ürettiği mal ve hizmet olan talebi ülke ekonomilerine ve hizmet endüstrisinin büyümesine katkı sağlamıştır. Dünya turizm pastasından payını artırmak isteyen ülkeler: turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması için ülkelerin turistik ürün bileşenlerinde cazibe- çekicilik unsurunu yeterli bulmayıp kültürel öğeleri, özellikle de gastronomi kültürünü ön plana çıkarmak istemektedirler. Böylece gastronomi turizmle bütünleşerek gerek iç, gerekse dış turizmde önemini artırarak, ülke ekonomisine de artı gelir olarak katkıda bulunmaktadır.Turistlerin destinasyon seçiminde de etkili olabilmektedir. Zira, ülke mutfaklarını tanımaya, mutfak kültürlerini araştırmaya yönelik seyahatler günümüzde gittikçe artmaktadır. Turizm olayına katılan her turist gittiği ülkenin mutfağını da merak eder. Bu nedenle seyahat acentelerinin paket programları incelendiğinde, gastronominin tur programları içerisinde ağırlık oluşturduğu görülmektedir' şeklinde konuştu. 

Turizm sektörünün, büyümek ve çeşitliliğini arttırmak amacıyla, gastronominin çekiciliğinden yararlanması lazım geldiğini de ifade eden KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin sahibi ve VILLA REAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akça, 'Turizm açısından, yiyecek ve içecek kültürü olarak tanımlanabilecek olan gastronomi, gerek iç ve gerekse dış turizm için vazgeçilmez bir unsurdur. Mutfak ve mutfak kültürü, turist için destinasyon tercihinde en çok ilgi duyulan çekicilik unsuru olmaktadır. Bir ülkedeki bir bölgenin hatta bir yörenin özgün yemeği, özgün lezzeti turizm gastronomisi için önem taşımaktadır. Bu durum turistin tatil zevkini, keyfini de arttırmada rol oynar. Çünkü her turist gittiği ülkenin mutfağını, lezzetlerini merak eder. Gidilen ülkede orada yaşayan kişilerin neler yediğini neler içtiğini keşfetmek turistin ilgisini çeker.Günümüzde turizmde gelişen rekabet ortamı artık ülkelerin yalnızca tarihi değerlerini, ören yerlerini, denizini, güneşini, kumsalını pazarlamakla kısıtlamamakta, aynı zamanda mutfak kültürlerini de ön plana çıkarmaktadırlar. Günümüzde gastronomi, turistlerin tatil yerini seçme sebeplerinin en önemlilerinden biri haline gelmiştir. Örneğin İtalya, turizm tanıtım politikasını yaparken sadece kültürel mirasını değil aynı zamanda mutfağında yer alan “pasta” dediği makarnaya, farklı çeşitlendirmelerle hazırladıkları pizzayı pazarlamaktadır. Toskana bölgesi şarap sayesinde dünyanın en tanınmış bölgelerinden biri haline gelmiştir. Yine Fransa’da Bordeaux, Bourgogne şaraplarıyla meşhur olan bölgelerdir. Şarap Fransa’da ile anılır, Şaraba ait her şey Fransa ile özdeşleştirilmiştir. Ülke kendi mutfak sanatının üstünlüğünü duymak ve duyurmak istemektedir' diye konuştu. 

Türkiye'nin halen bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda gurmesinin bulunmasının, acı bir tablo olduğunu da hatırlatan KARDEŞLER ENTEGRE ET TESİSLERİ'nin sahibi ve VILLA REAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akça,  sözlerine şöyle devam etti: 

'Bu durum, alelade bir durum değil. Gurmeler yetişmeli ve bunlar saygınlaştırılmalı. İspanyol mutfağı dendiğinde de aklımıza “paella” gelmektedir. Valencia yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur.

Bir pilavla bir ülke mutfağı anılıor, oysa bizde neredeyse her sokağımızda ayrı bir yemek tarzı. Yazık. Ayrıca günün belli saatlerinde atıştırılan “tapas” adlı meze ve kanepeleri çok bilinmektedir. Ülkemizin de diğer ülke mutfakları gibi dünya mutfağına sunabileceği bir çok özgün yemeği bulunmaktadır. Yerel destinasyonlara olan ilgi, kuşkusuz lokal gastronomik değerlerin de ortaya çıkarılarak, değerlendirilmesine olanak yaratabilecektir. Ülkeler artık yöre mutfaklarıyla da tanınmaya başlamıştır. Mutfak ağırlıklı etkinlikler, fuarlar, yemek yarışmaları da bu tanıtımı tetiklemede önemli rol oynamaktadır. Geçmişteki turizm faaliyetlerini sadece deniz, kum, güneş anlayışı içerisinde yer alan kitle turizm faaliyetleri oluşturmaktadır. Daha sonraki dönemde alternatif turizm (sağlık,
kültür, spor, inanç turizmi) adı altında yeni turistik ürün çeşitlerinin önem kazandığı
görülmektedir. Özellikle son zamanlarda alternatif turizm çeşitleri içerisinde gastronomi
turizminin de yer almaya başladığı dikkat çekmektedir. Dünyada turizm gelirlerinin
önemli bir kısmının gastronomi turizmi ile sağlandığı bilinmektedir. Bu kapsamda Türk
Mutfağının da dünyadaki sayılı mutfaklar arasında yer aldığı düşünüldüğü takdirde, 
ülkemizin, gastronomi turizmi için yeterli çekicilik unsurlarına sahip olduğu
görülmektedir. Evet, gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları
önemli ve bu çerçevede destinasyon çekicilik unsuru olarak sahip olunan değerler
açısından Türk Mutfağı irdelenmeli.  Bu asli bir görev olmalı...'

 

FERDA KARACABEYLİ/TİMES NEWS MAGAZINES

MASALCI - CEGUESE -MASALCI - CEGUESE -