Gündem
Giriş Tarihi : 29-08-2015 19:14

Erken seçimde 'Tuğrul Türkeş' oyları AK Parti'ye geçer mi?

Seçim anketçileri seçim hükümetinin erken seçime etkisini değerlendirdi. Seçim hükümetinin en tartışmalı ismi Tuğrul Türkeş'in kemiklemiş oyları oy dağımını etkiler mi? İşte 5 farklı anketçiden çarpıcı görüş...

Erken seçimde 'Tuğrul Türkeş' oyları AK Parti'ye geçer mi?

Erken seçim tarihinin 1 Kasım olarak belirlenmesinin ardından, gündemde en çok konuşulan son kritik gelişme Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, CHP,MHP ve HDP'den bazı vekillere geçici hükümet için bakanlık teklifinde bulunması ve akabinde seçim hükümetinin kurulması oldu.

'Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlık teklifi yolladığı MHP'li vekil Tuğrul Türkeş, teklifi kabul etmesiyle, Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi ve HDP'den teklif alan 2 vekil de seçim hükümetinde yer aldı. 


SEÇİM HÜKÜMETİ SEÇİM DENGELERİNİ NE KADAR ETKİLEYEBİLİR?

Peki 'ülkücü hareket'in lideri Alparslan Türkeş'in oğlu olan Tuğrul Türkeş'in seçim hükümetinde yer alması ve Bahçeli ile girdiği polemik sonrasında, Türkeş'in kemikleşmiş 'milliyetçi' cenahtan gelen oyları AK Parti'ye geçer mi? HDP'den 2 vekilin yer alması oy oranlarını etkiler mi? Olası oy kaymaları erken seçimde dengeleri en kadar değiştirir? 

2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150829162818.jpg

5 ANKETÇİDEN 5 KRİTİK SONUÇ

Yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla çarpıcı veriler ortaya koyan anket şirketlerinden Andy Ar, GENAR, SONAR, A&G ve ANAR, Habertürk'ten Ferhat Erdoğan'a yaptıkları açıklamada, MHP’li Tuğrul Türkeş’in ve HDP’den 2 milletvekilinin AK Parti’nin kuracağı seçim hükümetinde yer almayı kabul etmesi sonrası oy dengelerinde yaşanabilecek değişimleri ve diğer gelişmeleri değerlendirdi. 

İşte o değelendirmeler:

ANDY-AR: SIRF TÜRKEŞ GEÇTİ DİYE OY KAYMASI OLMAZ

andy-ar-faruk-acar.20150829161745.jpeg


MHP’den AK Parti’ye sırf Türkeş geçti diye bir oy kayması olmaz. Bugünkü fotoğrafta MHP’de yüzde yarım puanlık bir düşüş görüyoruz, bu da çok büyük bir değişiklik değil. Erken seçimde AK Parti ve HDP için sonucun farklı olmayacağını, CHP’nin de oyunu biraz artıracağını düşünüyorum. “HDP, Batı’daki oy kaybını Güneydoğu’daki Kürtler arasındaki kenetlenmeden dolayı kapattı” diyebiliriz. HDP’nin oylarını artırdığını düşünmüyorum. Demirtaş’ın PKK’ya silah bırakma çağrısı ve Türkiyelileşme politikasını devam ettirmesi, seçim hükümetinde yer almaları, HDP lehine olumlu bir hava yaratabilir.
 

adil-gur-ag.20150829162419.jpeg

A&G: HDP'NİN OYU AZ DA OLSA GERİLEDİ

Koalisyon tartışmalarındaki belirsizlikten ve MHP’nin seçim hükümetine bakanlık vermeyeceğini açıklamasından dolayı, tepki amaçlı AK Parti’ye bir geçiş var. Türkeş’in tavrı geçişi kolaylaştırır. AK Parti’ye giden oylardan daha çok MHP içinde bir liderlik problemi olacak gibi görünüyor. HDP, silahların susması çağrısı yaparken, diğer yandan da geçici hükümete bakanlık vermeyi kabul ederek siyaseten doğru adımlar atıyor. Çatışma ortamından dolayı HDP’nin oyunun az da olsa gerilediğini görüyoruz fakat bu baraj problem doğurmuyor.

 

ibrahim-uslu-anar.jpeg

ANAR: MHP VE AK PARTİ ARASINDA OY GEÇİŞİ

MHP, azınlık hükümetine destek vermemesi, seçim hükümetini AK Parti hükümeti gibi görerek yer almaması, Türkeş’in olayındaki reaksiyonu ile üç hata yaptı. Bu üç olayın MHP tabanına bir travma yaşatacağını düşünüyorum. MHP ve AK Parti arasında sürekli bir oy geçişi var. Bu hatalar, tabanda bir kısım daha oy kaymalarına sebep olacaktır. Yaşananlar, HDP’nin oy oranı üzerinde herhangi bir etkiye sebep olmaz. CHP ve MHP bu durumdan olumsuz etkilenebilir. HDP’de değişiklik görünmüyor.
 

 

ihsan-aktas-genar.jpg

GENAR: TÜRKEŞ AK PARTİ OYLARINI OLUMLU ETKİLEYECEK

Tuğrul Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesinin ve ileride AK Parti’ye geçmesininAK Parti oylarını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Seçim hükümetine MHP ve CHP’nin bakanlık vermeyeceğini açıklaması seçmende bu partilerin uzlaşmaya yanaşmadığı algısı oluşturdu. Bu da AK Parti için bir avantaj. Bu seçimdeHDP önceki motivasyonunda olmayacak ve oy kaybını da beraberinde getirecektir.

hakan-bayrakci-sonar.20150829162737.jpg

SONAR: TÜRKEŞ MİLLİYETÇİ OYLARI AK PARTİ'YE ÇEKEBİLİR

Tuğrul Türkeş’in AK Parti’nin teklifini kabul etmesi, milliyetçi oyları AK Parti’ye çekebilir diye düşünüyorum. Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesi ve olası bir durumda AK Parti’ye geçişi sonrası yapacağı açıklamalar da çok önemli. Tuğrul Bey çıkıp “Benim babamdan gördüğüm, MHP’nin eski geleneğinden gördüğüm milliyetçi yaklaşımları AK Parti’de görüyorum” derse, bu AK Parti’ye giden milliyetçi oyların hızını da artırır.

AdminAdmin