Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 27-08-2015 01:29

"HALSİZİM" DİYE GİTTİ, KALBİNDEN 14 SANTİM PIHTI ÇIKTI

Sivas'ta, halsizlik şikayetiyle hastaneye başvuran 60 yaşındaki kadının kalbindeki, her iki kulakçığı da tutan ve nadir görülün 14 santimlik pıhtı ameliyatla çıkarıldı.

 

Şarkışla ilçesinde yaşayan ve hiçbir rahatsızlığı bulunmayan 60 yaşındaki Şakire Fırat, birkaç gün önce halsizlik şikayetiyle İlçe Devlet Hastanesine başvurdu. Hastanede 3 gün tedavi gören ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Hastalıkları Servisine sevk edilen Fırat'ın buradaki muayenesinde kalbinde pıhtı olduğu tespit edildi.

 

Kalp Damar Cerrahisine gönderilen ve hemen ameliyata alınan 6 çocuk ve 8 torun sahibi Fırat'ın kalbinden 14 santimlik pıhtı çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren CÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi doktoru  Prof. Dr. Öcal Berkan, yaptığı açıklamada, Şakire Fırat'ın kardiyoloji doktorları tarafından kendilerine sevk edildiğini söyledi.

Ekokardiyografisinde hastanın kalbinin her iki kulakçığında iki tarafa uzamış pıhtı tespit edildiğini ve bunun yaklaşık 10 günlük bir geçmişe sahip olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Berkan, "Hastanın yaşı itibarıyla bu pıhtıların beyine ya da akciğere atılabilme riski bulunuyordu. Bu nedenle hastayı acil ameliyata aldık. Hastanın kroner damarlarında tıkanıklık yoktu, hastamızı normal açık kalp ameliyatına aldık ve pıhtıyı çıkardık" diye konuştu.

- "Kalbin her iki kulakçığında pıhtı nadir görülür"

Berkan, kalbin içerisinde pıhtı olmasının normal olduğunu hatta bazı hastalıklarda görülebildiğini vurgulayarak, "Ancak her iki kulakçıkta pıhtı nadir görülen bir olaydır. Kalpte 14 santim uzunluğunda bir pıhtı vardı ve bu pıhtının bir kısmı kalbin sağ, bir kısmı da kalbin sol tarafında yer alıyordu. Bu açıdan ilk ve tek vaka diyebiliriz" ifadesini kullandı.

Pıhtı alınmasaydı hastanın hayatının riske gireceğini anlatan Prof. Dr. Berkan, "Hasta ameliyata alınmasaydı sol tarafındaki bölgeden pıhtı attığı zaman beyine doğru gidip, hastanın felç geçirmesine ya da ölümüne neden olacaktı. Sağ taraftan pıhtı attığı zaman da akciğerleri tıkayıp ani ölümüne yol açabilirdi" dedi.

Berkan, hastanın böyle bir pıhtıyla yaklaşık bir hafta hayatta kalmasına şaşırdıklarını, bu tip vakaların her an her saniye felç hatta ölüme yol açabileceğini vurguladı.

Bazı hastaların ani ölümle karşı karşıya kaldığını ve genellikle ölüm nedeninin bilmediğini aktaran Berkan, bu durumlara da bu tarz pıhtıların yol açtığına işaret etti.

Ameliyattan sonra Şakire Fırat'ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu dile getiren Berkan, 40 yaş üzeri kişilerin periyodik olarak kalp muayenesinden geçmesi gerektiğini kaydetti.

Şakire Fırat ise daha önceden hiçbir kalp rahatsızlığı bulunmadığını ancak son zamanlarda çok halsiz olduğunu söyledi.

Bu nedenle doktora başvurduğunu dile getiren Fırat, "Ameliyata aldılar. Çok şükür şimdi iyiyim, bir sıkıntım kalmadı. Kalbimden çıkan pıhtıyı gösterdiler çok ilginç geldi" diye konuştu.

AdminAdmin