Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 22-08-2015 11:03

YEŞİL KAPLUMBAĞA YAVRULARI DENİZLE TANIŞTI

Hatay'ın Samandağ ilçesinde yumurtalarından çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denize yolculuğu başladı.

YEŞİL KAPLUMBAĞA YAVRULARI DENİZLE TANIŞTI

Dünyada nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlar arasında yer alan yeşil deniz kaplumbağalarının haziranda Çevlik Sahili'ne bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.

Cumhuriyet Üniversitesi Koyulhisar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Çevlik Sahili'nde yumurtalardan çıkan kaplumbağaların sayımını yaptı.

Yaklaşık 14 kilometrelik sahilde sabah başlayan gözlem ve sayıma, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden gönüllü öğrenciler de katıldı.

Sönmez, kaplumbağaların denizle buluşmasının ardından gazetecilere, temmuzda son bulan yumurtlama döneminin ardından ağustos ve eylülde yavruların yumurtalardan çıktığını söyledi.

Bu yıl Samandağ üreme kumsalında yaklaşık 800 yuva belirlediklerini aktaran Sönmez, "Tesbit ettiğimiz bu yuvalardan şu ana kadar 250'sinden yavru çıkışı oldu. Bu yıl tahminen 20 bin yavru kaplumbağayı denize gönderdik. Tabi bunların yaşam şansları binde 1-2 olduğu için 20 yeşil deniz kaplumbağasını yaşatmış oluyoruz" dedi.

Samandağ üreme kumsalının, literatürde ''chelonia mydas'' denilen yeşil deniz kaplumbağalarının aktif üreme alanı olduğunu vurgulayan Sönmez, çok az da olsa caretta caretta yavrularına da rastlandığını kaydetti.

Deniz kaplumbağalarının neslinin tükenmeyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Sönmez, "2013 yılında deniz kaplumbağalarının yuva popülasyonunda ciddi artış oldu. Ondan sonra yuva sayısında herhangi bir artış olmadı. Nesli tükenmeyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları için çalışmalarımız devam ediyor. Yuva tespit edildikten sonra koruma önlemi alınıyor" diye konuştu.

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de yeşil deniz kaplumbağaları açısından Samandağ sahilinin önemli merkez olduğunu, bu hayvanı gelecek kuşaklara aktarmak için çabaladıklarını söyledi.

AdminAdmin