Sivas
Giriş Tarihi : 19-08-2015 22:11

Orak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatı ile ters mi düştü?

Yeni Hastane binası ve hastanelerin birleştirilmesi konusunda dün basın toplantısı düzenleyen Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın açıklamaları söylenenlerle yapılanlar arasındaki çelişkileri ortaya koydu.

Orak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatı ile ters mi düştü?

Yeni Hastane binası ve hastanelerin birleştirilmesi konusunda dün basın toplantısı düzenleyen Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın açıklamaları söylenenlerle yapılanlar arasındaki çelişkileri ortaya koydu. Basını ikna edemeyen çelişkili açıklamalar yeni sorularında gündeme gelmesine neden oldu.

Yeni Hastane binası ve hastanelerin birleştirilmesi konusunda dün hastane yöneticilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın çelişkili açıklamaları basını ikna edemediği gibi ‘‘Siyasiler mi kandırdı Orak mı kandırıyor´´ sorusunu da gündeme taşıdı.

Sivas´a Araştırma ve Uygulama adı altında yeni bir hastane yapılması konusunda başlatılan çalışmalar daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanlığı illere açılacak hastanelerin bölge hastanesi olarak açılması talimatı vermesi üzerine Sivas´a yapılması planlanan hastane Bölge Hastanesi olarak kararlaştırılmıştı.

Ancak diğer illerde bölge hastaneleri kurulurken Sivas´a yapılması planlanan bölge hastanesi numune hastanesi binasına çevrilirken 3Üçüncü hastaneyi bekleyen Sivas´ı hayal kırıklığına uğrattı. Bu hayal kırıklığı Devlet Hastanesinin de Numune Hastanesi ile birleştirilerek hastane sayısının bire düşürülmesi sağlık alanında Sivas´a ikinci şoku yaşattı.

 Sağlık alanında alınan bu karar tepkileri ortaya koyarken Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın düzenlediği basın toplantısı ile aldıkları kararın haklılığını ortaya koymak için yaptığı açıklamalar hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatı ile ters düştü hem de söyledikleri ile yaptıklarının çelişkili olduğunu ortaya koydu.

 Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın Sivas nüfusunun bölge Hastanesi için yeterli olmadığını bu nedenle de bölge hastanesi olarak düşünülmediğini söylemesi ‘´Siyasiler mi kandırdı yoksa Orak mı kandırıyor´´ sorusunu gündeme getirdi.

 Bir yandan Devlet Hastanesinin yataklı tedavi servislerini kaldıracaklarını açıklayan Orak´ın diğer yandan ‘‘Biz Sivas´tan mümkün olduğunca hasta sevkini engellemeyi düşünüyoruz. bunun da yolu yatak kapasitesini artırmak.´´ Sözleri yapılanlarla söylenenler arasındaki çelişkileri ortaya koyan ilk açıklama oldu.

Çelişkiler bununla sınırlı kalmadı. Son zamanlara kadar teker kişilik odalar olmak üzere 600 yataklı denilen ve projede de 600 yataklı olarak belirtilen hastane yatak sayısının bazı odaların 2 şer kişilik hale getirilmesi ile 700´e çıkardıklarını söylemesi yeni hastane binasındaki yatak sayısının aslında yetersiz olduğunu dolayısıyla Devlet Hastanesinin yatak servisine de ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu.

 Orak, çürük raporu verilen Numune Hastanesi A blok´un 200 yatak kapasitesi ile Fizik tedavi, kardiyoloji, cildiye ve psikiyatri alanında hizmet vermeye devam edeceğini açıklarken 50 milyar harcanarak depreme dayanıklı hale getirilen Devlet Hastanesi binasının neden yıkılmaya çalışıldığını izah edemedi.

 Orak´ın ‘‘Yeni hastaneyi cerrahi merkezi olarak düşünüyoruz. Çocuk yoğun bakım devlet hastanelerimizde yok, adli tıp yok. Sağlıkta merkez olmak istiyorsak çocuk yoğun bakımı mutlaka kurmak zorundayız. İş ve meslek hastalıkları Türkiye´de yeni bir bilim dalı Sivas´ta da madencilik yaygın olduğu için bu konuda eksik olduğunu düşünüyoruz mutlaka getirmeye çalışacağız.İlimizde yoğun bakım uzmanı mevcut değil ama yeni hastanede 79 tane yoğun bakım ünitesi olacak. Mutlaka Yoğun bakım uzmanı şart. Yeni Hastanemiz de dermotoloji merkezi, palyatif bakım merkezi,radyasyon onkolojisi merkezi kuracağız. kardiyovasküler cerrahi servisini geliştirmek istiyoruz.´´ açıklamasına rağmen Devlet Hastanesi ile birleştirilip alan daraltılma yoluna karar verilmesi yaşanan çelişkiler arasında yer aldı.

Devlet Hastanesinin faaliyete devam etmesi halinde numune Hastanesi A blok ta 200 yatak ve yeni hastane binasında 700 olmak üzere  Sivas´ın sağlık alanında bin 175 yatak kapasitesine ulaşma imkanı varken Devlet Hastanesinin birleştirilme kararının ısrarla uygulanarak yatak kapasitesinin 905´e düşürülmeye çalışılması da anlaşılamayan ve mantığa uymayan açıklamalar olarak nitelendirildi.

Genel itibariyle Sivas Kamu Hastaneler Birliği genel Sekreteri Uzman Doktor Yavuz Orak´ın yaptığı açıklamalar ile ısrarla yapılmaya çalışılan uygulamaların bir biriyle bağdaşmadığı dolayısıyla da Orak´ın ikna konusunda dersine iyi çalışamadığını ortaya koydu.

Açıklamaları ile Basını ikna edemeyen Orak, kamuoyundaki tepkileri aza indirebilmek için önümüzdeki günlerde düzenleyeceği toplantı ile Sivil Toplum Kuruluşlarını ikna etmeye çalışacak.

 

Ahmet Çınar

AdminAdmin