Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-08-2015 21:39

REKTÖR KOCACIK, ÜNİVERSİTEDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDIĞINI SÖYLEDİ….

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde özel açıklamalarda bulundu. Üniversitenin artan öğrenci sayısı ve buna paralel olarak gerçekleştirilen çeşitli çalışmalar hakkında bilgi veren Kocacık, bu dönem üniversitede eğitim görecek öğrenci sayısının 53 bini aşacağını söyledi

REKTÖR KOCACIK, ÜNİVERSİTEDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDIĞINI SÖYLEDİ….

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde özel açıklamalarda bulundu. Üniversitenin artan öğrenci sayısı ve buna paralel olarak gerçekleştirilen çeşitli çalışmalar hakkında bilgi veren Kocacık, bu dönem üniversitede eğitim görecek öğrenci sayısının 53 bini aşacağını söyledi. Geçen yıl bu sayının 49 bin civarında olduğunu, mezun olan ve olacak öğrencilerle birlikte bu sayının 41 bine düştüğünü belirten Kocacık, bu yıl ise 12 binin üzerinde yeni öğrencinin Sivas’a geleceğini söyledi. Kocacık, artan öğrenci sayısına paralel olarak, barınma, ulaşım, beslenme, okul binaları ve güvenlik gibi alanlarda önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Yeni eğitim-öğretim yılının Sivas’a, öğrencilere ve Üniversiteye hayırlı olmasını dileyen Kocacık, kent için gündeme gelen ve sözü alınan 2. Devlet Üniversitesi ile ilgili heyecanını da paylaştı.

Kocacık; “Yeni eğitim-öğretim yılının başta öğrencilerimize, personelimize, hocalarımıza, şehrimize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah ikinci üniversitemiz kurulma aşamasında, ona da öncülük ettik. Sağ olsunlar başta Meclis Başkanımız olmak üzere, vekillerimizin hepsi, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Sivas’ta kurulması için önerge verdiler. O da kurulduğunda dileğim; Sivas’ımızın bir üniversiteler şehri olması. Böyle bir kimlikle de kalkınmaya, gelişmeye katkıda bulunmasıdır.” Dedi.

Bu yıl kayıt yaptıran yeni öğrencilerle ve mezun olan-olacak öğrenci sayısı değerlendirildiğinde Sivas’ta yeni eğitim-öğretim dönemindeki öğrenci sayısının 53 bini aşacağını belirten Kocacık, geçen yılki öğrenci sayısına oranla 4 binin üzerinde bir artış yaşandığını söyledi.

Öğrenci sayısındaki artışın yanı sıra eğitim kadrosundaki artış ve açılan yeni bölümler hakkında da bilgiler veren Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

“Öğrenci sayımız geçen sene 49 bindi. 6 bin 500 öğrencimiz mezun oldu. Bin 500 öğrencimiz daha mezun olabilecek durumda. Onları da mezun sayarsak yaklaşık 8 bine yakın mezun verebiliriz. 49 binden bu sayıyı çıktığımızda 41 bin kalıyor. Bize bu sene 12 bin 64 kişilik kontenjan verildi. E-devlet yoluyla ve şahsen 10 bin 597 öğrencimiz kayıt yaptırdı. Ek kontenjan kayıtları da şuanda başladı. Bin 750 kişilik ek kontenjanımız var. Bunların hepsini toparladığımız zaman bu sene 53 binin üzerinde öğrencimiz olacağını tahmin ediyoruz. Bu artışla beraber personel ihtiyacını dikkate alarak da alımlar yapıyoruz. Şuanda 806 eğitim kadromuz var. Bunlar yıl içerisinde bir miktar daha artacak. Dolayısıyla hem öğrenci sayımız hem eğitim kadromuz oldukça iyi durumda. Yeni bölümler de açıldı. Birkaç örnek verecek olursak; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) Bankacılık ve Finans Bölümü öğrenci aldı. Hafik’te Maliye Bölümü, Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümleri, Sivas Meslek Yüksek Okulu’nda yine aynı şekilde Raylı Sistemler Bölümleri de öğrenci aldı.”

Öğrencilerin yeni eğitim-öğretim döneminde beslenme konusunda sıkıntı yaşamamaları için de bazı çalışmalar yapıldığını belirten Rektör Kocacık, bu kapsamda yeni bir yemekhane yapıldığını söyledi.

Kocacık; “Öğrenci sayısındaki artışla birlikte başka talep ve ihtiyaçlar da ortaya çıkıyor. Biz de bu yönde tedbirler alıyoruz. Beslenme konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar doğrultusunda 2. Yemekhanemiz bitti. Eylül’de başlayacak. Zaten daha önce Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi binalarına Sağlık Kültür Dairesi yemek servisi yapıyordu. İkinci yemekhanemiz açıldığı takdirde yeni gelen öğrencilerimizin de yemekhane ihtiyacı karşılanmış olacak.” Dedi.

En önemli konulardan bir tanesinin de barınma konusu olduğunun altını çizen CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, yeni yapılan ve temeli atılan yurt projeleri ile bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kocacık; “Öğrenci sayımızdaki artışla birlikte barınma sorunu da büyük önem taşıyor. Bunun için tedbirlerimizi geçen yıldan beri almıştık. Şuanda bin 500 ve bin 600 kişilik iki tane yurdumuz vakıf arazimize yurt park tarafından yapıldı. 3 bin kişilik bu yurt kapasitesi Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) tahsis edildi. Bu şekilde 3 bin kişilik bir öğrenci yurdu kapasitesi artmış oldu.  Zaten özel yurtlarımız da var ve onlar devam ediyor. Kız yurdu otelimizde 110 kişi, bir de Lütfi Abay, Mahir Tevruz Yurdu’nda kalan 250’ye yakın öğrencimiz var. Bunlar da devam ediyor. KYK tarafından geçen sene iki bakanımızın katılımı ile temelleri atılan yurtlarımız var. Bunların inşaatı hızla devam ediyor.” dedi.

Yeni eğitim-öğretim dönemi ile birlikte üniversitedeki güvenlik tedbirlerinin de artırılacağını belirten Kocacık, üniversiteye giriş çıkışların daha kontrollü bir şekilde sağlanacağını, aynı zamanda bazı fakültelere girişlerin turnike sistemi ile sağlanacağını söyledi.

Kocacık; “Güvenlikle ilgili yeni tedbirlerimiz var. Öncelikle onları görüşüyoruz. Giriş ve çıkışların daha kontrollü olması, otobüsle gelen, araçları ile gelenlerin tek tek kontrol edilmesi gündemde. Ayrıca birkaç fakültemizde turnike ile giriş sistemi uygulanacak.” Dedi.

Ulaşım konusunda çeşitli tedbirler alındığını belirten Kocacık; “Belediyemizle görüşmelerimiz devam ediyor. Otobüslerin hem sayısı artacak, hem de güzergâhı konusunda yeniden düzenleme yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Yeni fakülte ve ek bina çalışmaları hakkında da bilgiler veren Rektör Kocacık, bunun yanı sıra Cumhuriyet Üniversitesi’ne en az bin 500 kişi kapasiteli bir konferans salonu kazandıracaklarını da söyledi.

Kocacık, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Öğrenci ve personel sayısındaki artışla birlikte yeni binalara da ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda Edebiyat Fakültemizin ek bina inşaatı bitti. İlahiyat Fakültemizin iki tane ek binası bitti, kullanmaya başladık. Diğer taraftan yeni inşaatlarımız başlayacak. İkinci kütüphane binası inşaatı devam ediyor. Bin 500 kişi kapasitesinin üzerinde yeni bir konferans salonu yapacağız. İhalesi yapıldı. Eczacılık Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, İktisat Fakültesi binaları gibi planladığımız çalışmalar var. Bu binalarla ilgili taleplerimizi Kalkınma Bakanlığı’na bütçe görüşmeleri sırasında ilettik.

Hem öğrenci sayısı, hem personel sayısı, hem altyapı-inşaat, hem de ulaşım, barınma, beslenme konularında tedbirlerimizi aldık. İnşallah bu tedbirlere ilave olarak tüm birimlerimiz eğitim kalitesi yönünden de çalışma yapıyorlar ve müfredatı güncelliyorlar. Daha kaliteli eğitim verme adına laboratuarlarımızdaki malzeme eksiğinden tutun da dershanelerimizin yenilenmesinden, sıra tamirine kadar her şey yapıyor.”

 

                                                               O PARLAYAN BİR YILDIZ

AdminAdmin