Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 17-08-2015 22:26

OYLUM HÖYÜK’TE KADIN VE KEÇİ İSKELETİ

Kilis’teki Oylum Höyük’te yapılan kazılar sırasında 4 kadın ve bir keçi iskeleti ortaya çıkarıldı.

OYLUM HÖYÜK’TE KADIN VE KEÇİ İSKELETİ

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Atilla Engin, Oylum Höyük’teki kazılarda Orta Tunç Çağı yerleşim 1900-1800 yıllık yanmış bir saray bulunduğunu ve bu sarayda binada çok kalın duvarlı yapı kalıntılarını ve 4 kadın ve bir keçi iskeletini gün ışığına çıkardıklarını kaydetti.


Höyükte geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdikleri kazılarda da kadın ve keçi iskeletlerine ulaştıklarını kaydeden Engin, şunları söyledi:

 

“Bulguları değerlendirerek, burada ölen insanların evlerin tabanına gömüldüklerini anlıyoruz. Ölülerin yanına hediye olarak çeşitli süs eşyaları, pişmiş kaplar konuyor. Ayrıca mezarlarda bulduğumuz hayvan kemiklerinden anlıyoruz, burada ölüler gömüldüğünde yanına giyecek bir şeyler de bırakılıyor. Ayrıca, evin tabanına gömülen ölülerin kemikleri bir süre sonra toplanıyor ve mezarın bir köşesine bırakılıyor, mezara ölen bir başka kişi konuluyor.

Höyükte ulaştığımız iki insan iskeletini titiz bir çalışmayla bulunduğu yerden kaldırdık, kazı evine getirdik. İskelet, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü laboratuarında, bu alanın uzmanları tarafından incelenecek.”

AdminAdmin