Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 10-07-2015 20:35

GENÇLERDE KAVGA NEDENİ: “KIZLARDA PSİKOLOJİK ŞİDDET, ERKEKLERDE FİZİKİ MÜDAHALE”

Sivas'ta gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının nedenleri yapılan anketle araştırıldı.

GENÇLERDE KAVGA NEDENİ: “KIZLARDA PSİKOLOJİK ŞİDDET, ERKEKLERDE FİZİKİ MÜDAHALE”

 

Sivas'ta gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının nedenleri yapılan anketle araştırıldı. 2014 yılında yapılan araştırmaya göre erkekler fiziki müdahale ile kızlar ise psikolojik şiddet nedeniyle kavgayı gerekçe gösterdi.

Gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının nedenlerini araştırmak nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Güney Nair öncülüğünde anket düzenlendi. 2014 yılının Mayıs ve Ağustos ayları arasında kent merkezinde düzenlenen anketle 15-25 yaş aralığındaki yaklaşık bin gence çeşitli sorular sorularak gençler arasındaki şiddetin nedenleri araştırıldı. Genç kızların yüzde 37, genç erkeklerin yüzde 62.7 oranında örneklemeye dahil oldu. Yapılan araştırmada genç erkeklerin genç kızlara oranla daha fazla şiddet eğiliminde oldukları belirlendi. Gençlerin yüzde 65.96'sının birileriyle kavga yaptıkları gözlendi. Erkeklerin yüzde 47'si kendilerine fiziki bir müdahale de bulunulması durumunda, kızların ise yüzde 36'sı kendilerine sözle hakaret edilmesi durumunda kavgaya karışıyor. 15-17 yaş grubunda bulunan gençlerin yüzde 44.9'unun birinin kendisine vurması sonucunda kavgaya karıştığı belirlenirken, 18-26 yaş aralığındaki gençlerde ise psikolojik şiddete maruz kalma nedeniyle kavgaya karışanların oranı daha yüksek çıktı.

'Gençlik Şiddetinin Toplumsal Nedenleri'yle ilgili yapılan araştırma sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaşan Yrd.Doç.Dr. Güney Nair, gençler arasında gözlenen şiddetin arka planında aile, okul, yaşanılan çevre ve akran ilişkilerinin yer aldığını söyledi. Nair, "Şiddeti doğrulayan birçok neden var; ama biz toplumsal nedenlerine baktık. Toplumsal nedenleri elimize aldığımız zaman karşımıza birçok unsur çıkıyor. Gençlerin kitle iletişim araçlarından yararlanma olanaklarına tutun da silah taşıma, alkol kullanımı, aile içi ilişkileri, okul ortamı, yaşadıkları mahallenin özelliklerine kadar, taşıdıkları kültüre kadar şiddete eğilimi değişiyor" dedi.

AdminAdmin