Gündem
Giriş Tarihi : 07-07-2015 21:28

Demirtaş'tan son dakika hükümet açıklaması

Gündeme dair son dakika açıklamalar yapan HDP Lideri Selahattin Demirtaş, koalisyon ve erken seçim hakkında konuştu.

Demirtaş'tan son dakika hükümet açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son hakika gündeme dair açıklama yaptı. Diyarbakır'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, AK Parti'nin ülkeyi hukuksuz ve gayrimeşru olarak yönettiğini belirtti.

Diyarbakır'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermemesini eleştirdi. Bu durumun "normal" olmadığını söyledi. İşte Demirtaş'ın açıklamalarından bazı satır başları;

"Bu kadar uzun süre görev vermeme durumunun normal olması mümkün değil. Şimdi Türkiye'de olağanüstü bir durum yok. En çok oy alan partiden bir milletvekiline Cumhurbaşkanı'nın görev vermemesi için hiç bir neden yok. Neden bu kadar bekletiyorlar? Doğrusu bunu kabul etmek, anlamak mümkün değil. Fakat AKP şu anda bir aydır, hakkı olmadığı halde hukuksuz bir şekilde, gayrimeşru bir şekilde, Türkiye'yi tek başına yönetiyor. Halktan oy almamış olmasına rağmen bir aylık tek başına bir iktidar, bir hükümet dönemi yaşanıyor. Bu arada atamalar yapılıyor, yüksek düzeyde bürokraside atamalar gerçekleştiriliyor. Bakanlıklarda düzenlemeler yapılıyor. Hükümet dış politika ile ilgili iç politikayla ilgili tam yetki sahibi olmamasına rağmen kararlar alıyor, bu kararları uygulamaya koyuyor. Bunların tamamı aslında siyasi etiğe, siyasi ahlaka aykırı tutumlardır. 

Biran önce koalisyon görüşmelerinin başlaması lazımdır. Eğer bir koalisyon ihtimali varsa, kurulucak ise ki, bunlar görüşmelerde çok kısa bir sürede netleşecektir. Kurulacak koalisyon hükümeti güvenoyu alırsa çalışmasına devam eder. Ama aksi taktirde Türkiye bir erken seçime gidecekse de bunun biran önce netleşmesi lazım. Belirsizlik hali siyasette de ekonomide de, toplumda da belli rahatsızlıklar yaratıyor bu da çok normaldir. Bu rahatsızlıkların giderilmesi için derhal bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor.

"CUMHUMBAŞKANI ERKEN SEÇİME SÜRÜKLÜYOR"

AKP yönetiminin koalisyon kurma konusunda istekli olduğunu düşünüyorum. Fakat, Cumhurbaşkanı'nın erken seçim konusunda daha istekli olduğu anlaşılıyor. Burada AKP yönetimi ve mevcut geçici hükümetin tutumu mu ağır basacak, bir koalisyon konusunda uzlaşmaya mı çalışacaklar, bir hükümet mi kurulacak? Yoksa Cumhurbaşkanı'nın AKP üzerindeki tahakkümü, AKP üzerinde kurmuş olduğu hegemonya ve vesayet devam mı edecek? Bunu görmüş olacağız. Yani Cumhurbaşkanı'nın dayatması doğrultusunda Türkiye bir erken seçime sürükleniyor. Fakat bundan da biz HDP olarak, çekinmiyoruz, çekinmediğimizi her aşamada da belirttik. Kasım'da ortasında, veya sonunda herhangi bir gün, erken seçim tarihi olarak belirlenirse, bu belirsizlik ortadan kalkarsa Türkiye açısından iyi olur. Bir erken seçimde taşlar daha ciddi bir şekilde yerine oturur diye düşünüyoruz. Fakat kestirmek zor. Erken seçim giderek ağır basıyor. Görünen o. Ancak AKP yönetimi, hükümet kurma isteğini hayata geçirebilecek mi, Cumhurbaşkanı'na rağmen bunu yapabilecek mi, vesayetten kurtulabilecek mi? Bunu önümüzdeki hafta hep birlikte göreceğiz. Bu konular netleşmiş olacak."

AdminAdmin