Gündem
Giriş Tarihi : 06-07-2015 16:41

İsmet Yılmaz Meclis'i neden toplamıyor?

Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz bir haftadır Meclis’i toplantıya çağırmayınca, CHP ve HDP'den tepki geldi.

İsmet Yılmaz Meclis'i neden toplamıyor?

Yeni TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, göreve gelmesinin üzerinden geçen bir haftalık sürede Başkanlık Divanı’nı belirleyecek olan Danışma Kurulu’nu toplantıya çağırmadı; CHP ve HDP tepki gösterdi.

"OLDUBİTTİYE GETİRİYORLAR"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök basın toplantısında 7 Haziran milletvekili seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloya dikkati çekti ve geçici hükümetin hala kendini tek parti iktidarının hükümeti gibi gördüğünü ve buna göre davrandığını söyledi. Gök, konuyla ilgili açıklamasında "Meclis, iktidardan düşmüş bir partinin geçici hükümetiyle sürdürülmek, AK Parti'nin 'oldubitti'ye getireceği bir sürece yayılmak istenmektedir." diye konuştu.

Seçimlerin üzerinden geçen süreye rağmen hükümet kurma görevinin hala hiçbir partiye verilmediğinin altını çizen Gök, Cumhurbaşkanı'nın bu konuda görevini yapmadığını ileri sürdü.

"MECLİS BAŞKANI İRADE ORTAYA KOYMALI"

Meclis Başkanlık Divanı'nın bir an önce oluşması konusunda Meclis Başkanı'nın irade ortaya koymasını beklediklerini anlatan Gök, "Sayın Meclis Başkanı'na sesleniyorum; derhal Başkanlık Divanı'nın ve komisyonların oluşumunu sağlayınız. Bu konudaki her türlü gecikme, Meclis Başkanlığı'nın da saygınlığını gölgeler. Biz buna da izin vermeyiz. Meclisi çalıştırmak için İçtüzük'ten kaynaklanan her türlü hakkımızı da kullanmaya hazırız."

ismet-yilmaz.20150706173828.jpg

RTÜK SEÇİMLERİNİN TAKVİMİ

RTÜK seçimlerinin takviminin henüz belirlenmediğini hatırlatan Gök, "AKP'den olmayan bir Meclis Başkanı seçilmesi yönündeki CHP'nin kararlılığı ve izlediği tutumun ne kadar haklı olduğunun görüldüğü günleri yaşıyoruz. Elbette bundan, Meclis Başkanlığı'nı, oy vermemek suretiyle AKP'li bir üyeye altın tepside sunan bir diğer partinin de çıkaracağı dersler vardır. Bu tablodan onlar da sorumludur" diye konuştu.

MECLİS'TE 2 ACİL KONU

Habertürk'ün konuyla ilgili bugün yer verdiği haberine göreyse, TBMM gündeminde, divan oluşumundan sonra 2 acil başlık olduğu, bu başlıklardan birinin de RTÜK’e üye seçimi olduğuna dikkat çekildi. Haberde, Gök'ün bahsettiği üzere bir 'belirsizlik' olduğuna dair herhangi bir açıklama bulunmazken, üyelerin görev sürelerinin 14 Temmuz’da dolacağı ve 3 üyenin yerine yeni üyeler seçileceği, Meclis’in RTÜK seçimi sonrası tatile gireceğine dair detaylara yer verildi. 

MHP'YE DE ELEŞTİRİ YAPTI

MHP'nin Meclis Başkanlığı seçiminin ağırlığının altında kaldığını savunan Gök, şöyle devam etti:

"MHP bir yandan diyor ki 'yolsuzluklar gündeme gelmeli.' Ben de MHP'lilere diyorum ki 17-25 Aralık'ta, o dosyalar Meclis'e geldiğindeki Meclis Başkanı'nın tutumunu bir hatırlayınız. Meclis'e gönderilen dosyalar, ayıklandı, geri gönderildi, 150 klasörden, 55 klasöre indirildi. Meclis Başkanı bunu Meclis'e bildirmedi. AKP'li bir Meclis Başkanı'nın yaptığı tabloyu daha 5-6 ay önce yaşamışken, böyle bir tablonun olabileceğini görmemeleri MHP'nin siyasi intiharıdır.

DENİZ BAYKAL KONUSU

Deniz Baykal'a 'Cumhurbaşkanı'nın adayı' demek, onların tabiriyle alayı böyle şey söylese, geçersizdir, yakışıksızdır, çirkin bir iftiradır. Biz CHP olarak zaten bunu böyle kabul etmiyoruz, MHP'ye ne olmuş ki? Deniz Baykal, CHP milletvekillerinin gösterdiği bir adaydır. AKP'den bir tek oy gelmemiştir kendisine. Hangi gerekçeye dayanıyorsunuz siz bunları söylerken?"

Gök, bir başka soruyu yanıtlarken de "Cumhurbaşkanı, AKP görevi devretmeden, yani şu andaki hükümet görevi devretmeden, bir hükümetle seçimlere gitme arayışı içinde" dedi.

CHP'DEN SONRA HDP'DEN DE TEPKİ GELDİ

T24'ün haberine göre, CHP’li Gök’den sonra HDP'den de tepki geldi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken "Meclis Başkanı, AK Parti grubu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan onay almadan İç Tüzük ve Meclis teamüllerini uygulamayacağını mı söylemek istiyor" sorusunu yöneltti. 

Baluken, "Bir haftadır Meclis Başkanı Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırmadı. Siyasi partilerin gruplarıyla fikir alışverişinde bulunmadı. Gruplara gönderdiği haftalık nöbet çizelgesinde kalıcı başkan olarak kendi ismi var ama divan üyelerinin karşısında ise hala geçici Divan üyeleri yazıyor. Gündem ise belli değil. Başkan AKP grubu, Başbakan ve Cumhurbaşkanından onay almadan iç tüzük ve meclis teamüllerini uygulamayacağını mı söylemek istiyor" diye konuştu.

"FLU BİR SİYASİ PARTİ"

İsmet Yılmaz'ın Meclis’i bu şekilde yönetmesine izin vermeyeceklerini anlatan Baluken, MHP’yi de isim vermeden eleştirdi. “Kendisini seçtiren flu bir siyasi partinin tavrına göre mi gündem oluşturacak İsmet Yılmaz? Koalisyon görüşmelerine göre mi Başkanlık Divanı sayısı ve RTÜK üyesi belirlenecek. Bu tablo kendisini muhalefet partisi olarak konumlandıran bir partinin eseridir” dedi.

"YAŞ YÜZÜNDEN Mİ AĞIRDAN ALINIYOR?"

İdris Baluken, YAŞ gerekçesiyle sürecin zamana yayılıp yayılmadığı sorusuna "Pek çok iddia bize de yansıyor. Biz de duyuyor" cevabını vermekle yetindi.

AK PARTİ'DEN SAVUNMA

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise gelen tepkilere 'TBMM’nin Anayasa ve iç tüzük doğrultusunda kendi doğal takviminde yürüdüğünü' söyleyerek savunma yaptı.

CHP VE HDP'DEN BASIN TOPLANTISI

TBMM’de CHP Grup Başkanvekili Gök ve HDP Grup Başkanvekili Baluken, ağır işleyen TBMM takvimine ilişkin ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

AdminAdmin