Gündem
Giriş Tarihi : 02-07-2015 21:35

Davutoğlu'ndan flaş koalisyon sözleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacaklarını söyleyerek, siyasi tablonun tüm partiler için uzlaşmayı işaret ettiğini kaydetti.

Davutoğlu'ndan flaş koalisyon sözleri

Başbakan Davutoğlu, mevcut siyasi tablonun uzlaşmayı işaret ettiğini, hiçbir siyasi partinin bundan kaçmaması gerektiğini ifade ederek, halkın oy verdiği hiçbir siyasi partiyi bu sürecin dışında bırakmayacaklarını söyledi. MHP'nin Meclis başkanlığı seçimlerindeki tutumunun, kendi çizgisinden kaynaklandığını kaydeden Davutoğlu, CHP'nin dönüşümlü başbakanlık talebinin ise matematiğe de psikolojiye de aykırı olduğunu belirtti.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 7'de yayınlanan İskele Sancak programında Mehmet Acet'in soruları cevapladı. AK Parti'nin 7 Haziran seçim sonuçlarını doğru okuduğunu ve Meclis başkanlığı seçimlerinde elde edilen sonucun kendiyeri için sürpriz olmadığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye için gerekirse parti çıkarlarının önünde bir tutum alacaklarını kaydetti.

Meclis başkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun her partinin iç işlerine karıştığını, MHP'nin ise herkese rol biçmeye çalıştığını ifade eden Davutüğlu, HDP'nin de bu süreç içerisinde başka partilere ne yapacağını söylemeye çamıştığını kaydetti. Başbakan Davutoğlu şunları söyledi;

davutoglu.20150702234527.jpg

"BAŞKANLIK İÇİN İKİ İSİM VARDI..."

Bazıları şunu bekliyordu; AK Parti tek başına iktidar olamayınca parti içinde bir karışıklık bekliyordu ancak durum görüldüğü gibi böyle olmadı.Biz adayı tespit ederken bile herkese sorduk ve o şekilde karar verdik. Meclis Başkanlığı için süreçte iki adayımız vardı. Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz'la da ayrı ayrı görüştüm. Son olarak ikisi ile birlikte görüştük ve karar verdik. Nabi Avcı, İsmet Yılmaz daha iyi bir isim dedi.

MHP bize destek olmadı. MHP kendi çizgisinde yürüdü.MHP bu süreçte bize değil CHP'ye mesaj verdi.

ERDOĞAN – DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ

Her konuyu saatlerce görüşürüz kendisiyle. Sayın Cumhurbaşkanımız koalisyongörüşmelerinin bir unsuru değildir. Nihayetinde Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin cumhurbaşkanıdır. Hâl böyle olunca Cumhurbaşkanımız kanaatlerini iletti. Saray’a davet etmişti diğer siyasetçileri de. Onlar da gitmiş olsaydı onlara da kanaatlerini iletirdi.

KOALİSYON MU ERKEN SEÇİM Mİ?

Ben bir şeyin olmayacağı üzerine hesap yapmam. Siyasette ihtimalleri düşünmeyen bir yapı başarılı olmaz. Niyet neyse sonuç elbet ona gidecektir. Biz koalisyona başlarken olmasın diyerek başlamıyoruz. Kimle olur nasıl olur ne zaman olur bunları görüşmeler belirleyecek. Millet bize hükümet kur dedi, ben millete dönüp siz hata yaptınız demeyiz. Uzlaşılması gereken bir süreçteyiz, uzlaşma sağlanamazsa sonuç erken seçimdir ancak uzlaşamazsak bunun gerekçesi biz olmayız. 

KOALİSYON ÇALIŞMALARI

İlk turda bütün siyasi partilerle görüşeceğiz. Herkesin sürecin bir parçası olduğu bir süreç olmalı. Halkın oy verdiği hiç bir partiyi sürecin dışında bırakmayız. Birileri sürecin dışında kalmak isterse o kendi seçeneği olacaktır.

BAKANLIKLARIN PAYLAŞIMI

Koalisyonu güç paylaşımı olarak görmemek gerekiyor. İlkesel çerçeve oturduğu zaman ve güven sağlandığı zaman bakanlıkların dağılımında bir sorun olmaz. Elbetteki paylaşım adaletli olması gerekiyor. Milletin vermediği hiç bir şeyi biz kimseye vermeyiz. Millet bize yüzde 40 verdiyse bu sizin gücünüz oluyor. CHP'nin dönüşümlü başbakanlık planı matematiği de psikolojiye de aykırı.

Buradan parti liderlerine de sesleniyorum; görüşmelerde olmayacak şeyi isteyerek süreci uzatmanın uzatmasınlar. Yöntemle ilgili ilkelerden bahsediyorum. Vazgeçmeyeceğimiz hususlar var, müzakere edebileceğimiz hususlar var. Görüşmedeki tutumlar önemli. İşleyen bir koalisyon oluşması önemli. Paralel yapı gibi faaliyetlerin kabul edilebilir tarafı yok. Koalisyon görüşmelerinde 12 yıllık kazanımlardan geri dönecek bir dayatmayı kabul etmeyiz.

"SADECE İKİ İHTİMAL VAR!"

CHP'nin dönüşümlü Başbakanlık planı matematiğe de psikolojiye de aykırı.Eğerkoalisyon iyi işlerse koalisyonu oluşturan her iki partiye de yarar. Koalisyon görüşmelerinde 12 yıllık kazanımlardan geri döndürecek bir dayatmayı kabul etmeyiz. Şuan ortada iki ihtimal var. Ya AK Parti-MHP koalisyonu ya AK Parti-CHP koalisyonu.''

AdminAdmin