Gündem
Giriş Tarihi : 30-06-2015 21:05

Demirtaş'tan TBMM Başkanlığı için flaş açıklama!

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş Meclis Başkanığı seçimlerini değerlendirdi.

Demirtaş'tan TBMM Başkanlığı için flaş açıklama!

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "AKP, halkın verdiği bu mesaja rağmen parlamentoda Meclis Başkanlığı'nı bir kez daha kendi uhdesine almayı başarırsa burada muhalefet kendisini sorgulamalıdır" dedi.

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk tur sonucuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Demirtaş, tahmin ettikleri bir tablonun oluştuğunu belirtti. Demirtaş, "Her grup kendi adayının arkasında duruyor. Normaldir, bir, iki fire gruplarda olabilir" dedi.

Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın yurt dışında olması nedeniyle Genel Kurul Salonu'nda 79 HDP milletvekilinin bulunduğuna işaret eden Demirtaş, "Diğer gruplardan iki milletvekilinin de adayımızı desteklediği anlaşılıyor. Bir sonraki tur ve yarın üçüncü turu da görmek gerekiyor, şimdiden bir şey söyleyemeyiz" diye konuştu.

Meclis Başkanlık seçimindeki turların koalisyon için bir ipucu verip vermeyeceğinin sorulması üzerine Demirtaş, "Yok. İpin ucu değil, kendisi bile görünmüyor. Herkes adayının arkasında" değerlendirmesinde bulundu. 

"DÖRT ADAY DA DEĞERLİ" 

Meclis'teki milletvekillerinin yüzde 60'ına sahip muhalefet partilerinin kendi adaylarından birini başkan seçememesinin bir başarısızlık anlamına gelip gelmediğinin de sorulduğu Demirtaş, şunları kaydetti:

"Dört adayı da parlamentoyu yönetebilecek değerli adaylar olarak tanımlıyorum. Bu söyleyeceklerimi adayların şahsından bağımsız ifade ediyorum. 13 yıllık tek başına iktidarından sonra AKP, halkın verdiği bu mesaja rağmen parlamentoda Meclis Başkanlığı'nı bir kez daha kendi uhdesine almayı başarırsa burada muhalefet kendisini sorgulamalıdır. Fakat bunu da üçüncü turdan sonra ancak görebileceğiz, muhalefet ne yapabilir. Biz adayımıza güveniyoruz. Etrafında uzlaşılabilecek, birleşilebilecek bir adaydır Dengir Bey. Umut ediyorum ki Meclis Başkanlığı koltuğu, parti açısından söylüyorum, el değiştirir artık yarından itibaren. Beklentimiz öyle."

Demirtaş, Fırat'ın, üçüncü ya da dördüncü turda bir aday lehine çekilmesinin söz konusu olmayacağını belirtti.

Muhalefet partilerinin uzlaşma sağlayabileceğini, AK Parti'nin de buna saygı duyabileceğini dile getiren Demirtaş, "13 yıllık AKP iktidarından sonra parlamento başkanlığı koltuğu el değiştirmeli. Bu koltuklar 13 yıldır sizindi, şimdi demokratik denge açısından bu değişiklik gerekli" dedi.


AdminAdmin