Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 17-06-2015 22:43

"TÜRK GÖZÜNE" DEVLET DESTEĞİ

ASELSAN'ın savunma ürünlerindeki yurtiçi katkı oranını artıracak ve cari açığı azaltacak hassas mercek ve optik takımların üretimine yönelik yatırımı, teşviklerle desteklenecek.

Türkiye'de teknolojik ürün üretiminin desteklenmesi ve yerli savunma sanayinin geliştirilmesine yönelik girişimler, ASELSAN'ın hassas mercek ve optik takımlarının üretileceği yeni tesis için birleşti.

ASELSAN ve Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yüzde 50 ortaklığı ile kurulan ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret AŞ, yatırım teşviklerinden yararlanmaya hak kazandı.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, tesis için yaklaşık 33,5 milyon liralık sabit yatırım yapılacak. Tesis için 8,3 milyon dolarlık makina ve teçhizat ithalatı öngörülüyor. Tesiste 125 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Birçok teşvikten faydalanacak

Tesis, yılda 4 bin 500 1x-4x büyütmeli mercek takımı, 4 bin 500 1,5x-6x büyütmeli mercek takımı, 19 bin 500 objektif ve oküler mercek takımı, 15 bin gece görüş tüp optiği üretebilecek kapasitede olacak.

Tesis, Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40'lık yatırım katkısı, faiz desteği ve 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği gibi teşvik mekanizmalarından yararlandırılacak.

Savunma sanayi ve uydular için üretim

ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret AŞ, öncelikli olarak savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu morötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlar için optik elemanların tasarımı ve üretimi konularında faaliyet gösterecek.

ASELSAN, morötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisinin Sivas’ta kurulması için gerekli teknoloji transferini yapacak. Sivas’ta mercek üreten firmanın teknoloji, altyapı ve insan kaynakları ile ASELSAN’ın sahip olduğu teknoloji bir araya getirilecek.

Şirketin üretime başlamasıyla Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Optik Mühendisliği Bölümü de projelerini sanayiye aktarmış olacak. ASELSAN tarafından tasarlanarak yurt dışında ürettirilen morötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik elemanların üretimi artık Sivas’ta kurulan tesiste gerçekleştirilecek.

"Türkiye’de yapılamayanı yapma" yaklaşımıyla hayata geçirilen projeyle, savunma sanayinin millileştirilmesi ve yurt sathına yaygınlaştırılması çabalarına katkıda bulunulacak.

Sivas’ta meydana getirilen güç birliği ile savunma ürünlerindeki yurt içi katkı oranını artıracak ve cari açığın azaltılması için örnek gösterilebilecek bir ekosistem oluşturulacak. Savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu hassas optik elemanların tasarım ve üretimi için gereken bilgi kaynağı ile insan gücü bu sistem içerisinde oluşacak ve ASELSAN’ın mühendislik gücüyle desteklenecek.

Uydularda yerli mercek dönemi

 

Oluşan mevcut altyapı kullanılarak uydu teleskoplarındaki optikler ve opto-medikal ürünlerle sivil sektöre de hizmet veren bir yapı oluşturulacak. Tesis, Savunma Sanayii Müsteşarlığının teknolojinin tabana yayılması hedefi için örnek teşkil edecek. Farklı ve özellikli bir alandaki kritik bir teknolojide kazanılan yetenek ve tesis, optik ürünler kullanan tüm yurtiçi firmaların ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra ihracat için de çalışacak.

AdminAdmin