Sivas
Giriş Tarihi : 14-06-2015 21:35

“Yaban Hayvanının Öldürülmesini Kabul Etmemiz Mümkün Değil”

Hayvan Hakları Konfederasyonu Sivas Gönüllüsü Mehmet Bozan, bakanlığın avcılık için ihaleye çıkmasını kınayarak; “Av turizmine hayır! Kanlı paraya hayır. Yaban hayvanlarımızın ölüm ihalesine hayır. Avcılık bir spor değil, cinayettir”

“Yaban Hayvanının Öldürülmesini Kabul Etmemiz Mümkün Değil”

 

Sivas'ta Hayvan Hakları Konfederasyonu gönüllüleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 'Av Turizmi' adı altında gerçekleştirdiği ihalelerle insanların yaban hayvanları avlamaya teşvik edildiğini ileri sürerek bu duruma tepki gösterdi.

Hayvan Hakları Konfederasyonu, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Marmara Hayvan Hakları Federasyonu ile Ege ve Karadeniz Hayvan Hakları Federasyonu'nun Sivas üyeleri, kent meydanında toplanarak ellerinde taşıdıkları dövizlerle hayvanların avlanmasına tepki gösterdi.

Yaklaşık 15 kişilik grup adına basın bildirisini okuyan Hayvan Hakları Konfederasyonu Sivas Gönüllüsü Mehmet Bozan, bakanlığın avcılık için ihaleye çıkmasını kınayarak;

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, “Av Turizmi” adı altında yaban hayvanlarının avlanması için ihaleler hazırlamıştır. Bazıları yapılan, bazıları da önümüzdeki günlerde yapılacak ihalelerle her biri; 10 bin liradan 15 ayı, 6 bin liradan 109 yaban keçisi, 5-6 bin liradan çengel boynuzlu dağ keçisi, fiyatı ve sayısı belirtilmeyen daha birçok ilde ceylan, kızıl geyik, melez yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi çok sayıda yaban hayvanı vurulacak! Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü hayvanların kaçak avlanmasına karşı binlerce lira ceza yazarken, parayla ruhsat alındıktan veya ihale, kazandıktan sonra avlanmayı teşvik etmektedir. Yani verilen mesaj şudur; “Önce parasını ver, sonra öldür...” Çengel boynuzlu dağ keçisi, alageyik, boz ayı, ceylan gibi hayvanların sayılan ülkenin birçok bölgesinde son derece azaldığından nesillerinin tükenmesi riskine karşı hayvanların öldürülmesi yerine üretilme için kullanılması şarttır. Ayrıca, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Madde 4. f) şöyle der: “Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır.”

“YABAN HAYVANININ ÖLDÜRÜLMESİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Avcılığın spor olmayıp cinayet olduğunu söyleyen Hayvan Hakları Konfederasyonu Sivas Gönüllüsü Mehmet Bozan, şunları dile getirdi; “Bu kanunun koruyucusu durumunda olan Bakanlığın avcılık için ihaleye çıkmasını şiddetle kınıyoruz. Bizler meydanlarda bu açıklamayı yapmadan önce Hayvan Haklan Konfederasyonu kurucu federasyonlarından Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Cumhuriyet Savcılığına Orman Su İşleri Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa muhalefet, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefet, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesine muhalefet, nesli tükenmekte olan hayvanların yasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı bir şekilde devlet eliyle avlanması için ihale düzenlenmesi, dilekçe metninde yer alan diğer suçlar nedeniyle dava açılması talep edildi. Avcılık spor değil, cinayet av turizmi adı altında yüzlerce yaban hayvanının öldürülmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu katliam ihalelerinin iptal edilmesi gerekiyor. Biz avcılığın spor olmadığı, cinayet olduğunu, tamamen ortadan kaldırılmasını talep ederken, yurt içi ve yurt dışından gelecek profesyonel katillere bunun para karşılığı yaptırılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“KAZANILACAK ÜÇ BEŞ LİRAYA İHTİYACI VARSA,KENDİ ARAMIZDA TOPLAYIP VERELİM”

Yaban hayvanlarının katledilmesine seyirci kalmayacaklarını da sözlerine ekleyen Bozan; “Yaşam alanları yok edildiği, avcılar tarafından katledildikleri, su kaynaklarının yok edildiği, doğa katili HES kanallarında boğuldukları yetmezmiş gibi Av Turizmi adı altında bu işi yapan şirketlere "turistik av" ile yaban hayvanı öldürtmesi için ihale açılması kabul edilemez. Yok, olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yaban hayatın, canlı türlerinin katledilmesine seyirci kalmayacağız. Devletin nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının öldürülmesinden kazanılacak üç beş liraya ihtiyacı varsa, kendi aramızda toplayıp verelim. “Av Turizmi” Anayasayı, hayvanları koruma kanununu, uluslararası yasaları hiçe saymaktır. Av turizmine hayır! Kanlı paraya hayır. Yaban hayvanlarımızın ölüm ihalesine hayır. Avcılık bir spor değil, cinayettir” diye konuştu.

Bozan ayrıca konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

AdminAdmin