Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 21-05-2015 21:19

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI: HASTANE MİMARİSİ KONULU PANELDE UZMAN HEKİMLER VE MİMARLAR BULUŞTU…

Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Sağlık Bilimleri Fakültesi önderliğinde sağlık hizmetlerinin yapılanmasında ve işleyişinde önemli bir yer tutan mimari konfor ve bu standartların değişimi ve günümüzdeki durumunun ele alındığı panel düzenlendi.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI: HASTANE MİMARİSİ KONULU PANELDE UZMAN HEKİMLER VE MİMARLAR BULUŞTU…


 

Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Sağlık Bilimleri Fakültesi önderliğinde sağlık hizmetlerinin yapılanmasında ve işleyişinde önemli bir yer tutan mimari konfor ve bu standartların değişimi ve günümüzdeki durumunun ele alındığı panel düzenlendi.

 

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan panelde konunun uzmanları problemleri masaya yatırdı. Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Sivas Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz. Dr. Yavuz Orak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fikret Ergüngör, Sivas İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği İdarecileri, Sağlık Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç.Dr. Hatice Ulusoy, iş adamları ile Sağlık Bilimleri Fakültesinden, Mimarlık Fakültesinden ve Mühendislik Fakültesinden öğretim elemanları ile bu fakültelerden çok sayıda öğrenci katıldı. Ayrıca Üniversitenin Yapı İşleri Teknik Dairesi Başkanlığındaki teknik elemanlarla, şehirden mimar ve inşaat mühendislerinde katıldığı sempozyuma ilgi dikkat çekti.

 

Şehir estetiğinin geliştirilmesi ve bu noktada özellikle üniversiteli genç neslin çevresindeki problemlere aşinalığını artırıcı ve çevre estetiği konusunda duyarlı bir o kadarda bilgi paylaşımlı bir hedefle işlenme gerekliliği vurgusu, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da sıkça vurguladığı bir konuydu. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili , Prof. Dr. Fikret Ergüngör’ün fikir öncüsü olduğu bu organizasyonda ilk kez sağlık alanı ve mimarlık alanı ortak paydasında hastane mimarisinde ilkeler ve güncel yaklaşımlar konusu bu türden farkındalıklara yol açan bir duyarlılıkla işlenmiş oldu. Cumhuriyet Üniversitesi bu noktada öncül bir görev üstlenmiş oldu. Panel Oturum Başkanı Prof. Dr. Fikret Ergüngör ve Sağlık Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç.Dr. Hatice Ulusoy da panel açılış konuşmalarında konunun öncelliğine ve önemine vurgu yaptılar.  Ayrıca Prof. Dr. Fikret Ergüngör panel öncesinde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli hastanelerin işleyişi konusunda uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübesini izleyiciyle paylaşarak hastane mimarisi konusunun önemine dikkat çekti. Hastanenin bitmeyen sürekli değişen bir inşaat sahası yerine mekansal konforlarının özenle ve dikkatle yapılandırılması gerekliliğinin altını çizdi. Ergüngör bu noktada Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık nezdinde Cumhuriyet Üniversitesine, davetlerini kırmayarak bu panel vasıtasıyla bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere panele katılan konuşmacılara, Sağlık Yönetimi Bölümü Bölümüne ile panelde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Panelin içeriğine uygun olarak seçilen temalar ve yetkin isimlerin sunumları konuya ilişkin farkındalıkların oluşmasında etkili oldu.  Panelde Hastane Mimarisi adlı kitabıyla tanınan Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dicle Aydın, ‘Hastane Mimarisinde Mekan Standartları’  adlı sunumunu yaparken sırasıyla yine  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Uysal ‘Hastane Tasarımında İyileştiren Hastane Kavramı’ adlı çalışmasını izleyiciyle paylaştı. Sivas Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz.Dr.Yavuz Orak ise, ‘Özellikli Sağlık Hizmeti Sunumunda Mimari Tasarımın Rolü’ çalışmasıyla bir hekim olarak yaşadığı problemleri de izleyiciye aktardı. Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necmettin Güneş ise ‘Hastane Binalarının Deprem Güvenliğinin Sağlanması’ sunumu gerçekleştirdi. 

Panelin bitiminin ardından söz alan Prof. Dr. Fikret Ergüngör panelistlere ve izleyicilere teşekkür ederek bu panelle farkındalığın oluşturulmaya çalışıldığını belirttti, konuya gösterdikleri hassasiyetin altını çizen Prof. Dr. Fikret Ergüngör Türkiye’deki Sağlık Bilimleri Fakültelerinde ilk kez Hastane Mimarisi adlı bir dersin müfredata konarak C.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesinde önümüzdeki yıllardan okutulacağından bahsetti.

 

Egemen Ailesi olarak böylesine önemli bir konuya dikkat çeken bu panelde emeği geçen herkesi kutlar tebrik ederiz.  Sağlık ve Mimarlık alanındaki bu paylaşımların örnek olmasını ve Cumhuriyet  Üniversitesinde disiplinlerarası çalışmaların artarak devam etmesini temenni ederiz.




Haber & Foto: Denizalp DEMİRKAYA


AdminAdmin