Sivas
Giriş Tarihi : 04-04-2015 10:14

BERETTA'YA BAKANLIK ENGELİ

Sivas'ta tabanca fabrikası kurmak istediklerini belirten Beretta Stoeger Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer, İtalyan firması olmaları nedeniyle üretimlerinin yalnızca yüzde 10'unu Türkiye'de satabildiklerini ve bu nedenle Milli Savunma Bakanlığı ile aralarında problem olduğunu ifade ederek, bu sorun çözüldüğünde kente fabrika kuracaklarını söyledi.

BERETTA'YA BAKANLIK ENGELİ

 

 

Sivas'ta tabanca fabrikası kurmayı planlayan dünyaca ünlü İtalyan silah firması Beretta Stoeger Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer ile Genel Koordinatör Emrah Hamzaoğlu, Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği'nin davetlisi olarak kente geldi. Kentteki bir otelde şehre kurulması planlanan tabanca fabrikası ile ilgli basın toplantısı düzenlendi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer, Milli Savunma Bakanlığı ile aralarında uzun yıllardır problem olduğunu belirterek, "Bu şirket ilk defa İstanbul'a geldiğinde, üretime başladıktan 2 hafta sonra bizim üretimimizi kısıtladılar. 'Yüzde 90 ihraç edersin, yüzde 10 iç pazara satarsın' dediler. Böyle akıl almaz bir kısıtlama getirdiler. 10 yıldır bakanlık ile böyle bir problemimiz var. Hala bütün kanunlara karşı geldiklerini bildikleri halde bu sorunu çözmüyorlar. Bizde diyoruz ki; biz yaptığımızda siz köstek oldunuz şimdi siz bu sorunu çözün biz yapmaya devam edelim" dedi.

'SİVASLILAR'A BIRAKTIK'

Bakanlıktan izin çıkması durumunda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın memleketi olan Sivas'a 50 milyon liralık yatırım yapacaklarını belirten Bilginer, "Şu ana kadar bakanlıktan destek görmedik. Ama kaba tabirle yakalarına yapışıp bizim bu işi çözün de demedik. Biz bu işi biraz Sivaslılar'a bıraktık" dedi. Bilginer, kurmaya planladıkları fabrikada 100 kişi istihdam edileceğini, yan sanayisi ile birlikte 600 kişinin çalışacağını söyledi.

Genel Koordinatör Emrah Hamzaoğlu ise 500 senelik dünya devi bir markayı ülkeye getirmenin zor bir şey olduğunu belirterek, "Bu yatırım düşüncemiz, Sivas'ta görüştüğümüz kişlerde heyecan yarattı. Ancak Milli Savunma Bakanı'nda bu heyecanı yaratamadığımızı düşünüyorum. ya bizi ciddiye almadılar, ya da inandıramadık. Gerçekten eğer bakanımızla berber bu sorunu çözebilirsek biz 50 milyon dolarlık bir yatırım sağlayıp bir üretim tesisini kurmayı düşünüyoruz. Ama bunlar tamamen Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı projeler olduğu için bakanlık ile görüş birliğine varılması gerekiyor" dedi.

'İTALYANLAR'IN KATKISI YOKTUR'

Şirket çalışanlarının Türk olduğunu ve parçalarının yerli olduğunu belirten Hamzaoğlu, "Biz İstanbul'daki fabrikamızda ürünlerimizin yüzde 90'ını ABD'ye ihraç ederiz. Üzerinde 'Made in Turkey' yazar. Parçalarının yüzde 99'u fabrikamız yanındaki yan sanayi üretiminden alınır. Tüm parçalar yerlidir. Ama bizim şu andaki bakanlıktaki problemimiz, yerli statüsünde kabul göremeyişimiz. Yabancı bir firma yatırımı olarak görülmemiz. Sadece sermaye yabancıdır. Yönetim kurulu başkanımızdan en alt kademedeki çalışanına kadar Türk'tür. Bizim 2013 yılında Türk mühendislerimizin geliştirdiği bir av tüfeği Amerika'da yılın tüfeği seçilmiştir. Bunu Türk mühendislerimiz tasarlamıştır. İtalyanlar'ın bir virgül kadar dahi katkısı yoktur. Siz yerli bir firma ile aynı ürünü üretiyorsunuz ama onların hakkı benimkinden yüzde 90 daha fazla." ifadelerini kullandı.

AdminAdmin