Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 16-12-2014 23:36

REKTÖR KOCACIK BREZİLYA’DA…

(ÖZEL HABER) Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık bir dizi incelemede bulunmak üzere 1 hafta sürecek olan Brezilya-Sao Paulo ve Arjantin Buenos Aires’e çalışma ziyareti gerçekleştiriyor.

REKTÖR KOCACIK BREZİLYA’DA…

 

Rektör Kocacık, hayvancılık, tarımsal araştırma ve geliştirme, tarıma dayalı sanayi, KOBİ’ler, kümelenme, yatırım destek ve tanıtım, kentleşme, yoksullukla mücadele ve turizm sektörleri ile ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, örnek uygulamaları yerinde incelemek, kalkınma alanında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar ile iletişime geçmek ve ilgili aktörlerin deneyimlerinden faydalanmak amacıyla bu çalışma ziyaretini gerçekleştiriyor.

 

Sivas Heyeti, çalışma ziyaretinin 3. gününde Brezilya’da tarım arzında önemli rol oynayan Brezilya Tarımsal Araştırma Kurumunu (EMBRAPA) ziyaret etti.

EMBRAPA Teknoloji Transferi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ladislau Araújo SKORUPA tarafından yapılan bilgilendirmede, hükümet tarafından bu tür kurumların önemsendiği ve Brezilya’nın tarım arzının geliştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması açısından önemli olan bu kurumların ana amacının tarımda yenilik ve sürdürebilirlik olduğu ifade etti.

Ziyarette, EMBRAPA’nın yürütmüş olduğu çalışmaları ve tarımsal uygulama metotlarını yerinde görme fırsatı elde ettiklerini belirten heyet, tarımsal üretim ile çevrenin korunması arasındaki dengeyi sağlamak için EMBRAPA’nın ne tür faaliyetler yürüttüğüne ilişkin sorusu üzerine, EMBRABA yetkilileri tarafından yapılan bilgilendirmede, EMBRAPA’nın Federal Hükümete bağlı bir şirket olduğu; ulusal tarım araştırmalarını koordine ettiği; tarım ve çevre arasında dengeli bir ilişkinin nasıl kurulabileceğine yönelik olarak da çeşitli araştırmalar yaptıkları belirtmişlerdir.

EMBRAPA-Brezilyalı Tarımsal Araştırma Kurumu'nun misyonu, bilgi ve teknoloji üretimi ve transferi yoluyla Brezilyalı tarımsal işletmelere sürdürülebilir kalkınma için uygun çözümler sunmaktır.

1973 tarihinden itibaren EMBRAPA, Brezilya tarımı için 9 binden fazla teknoloji üretmiş ve öneride bulunmuş, üretim maliyetlerini düşürmüş ve Brezilya’ya gıda arzının artırımında yardımda bulunmuştur. Bununla birlikte teknolojide, temel ürünlerde ve malzemelerde dışa bağımlılığı azaltmıştır.

EMBRAPA’da 8.275 personel çalışmaktadır. Bunların % 25'i master derecesine ve % 74’i ise doktora derecesine sahiptir. EMBRAPA, ülkedeki tarımsal araştırma ile ilişkili kamu ve özel kuruluşları içeren ulusal tarımsal araştırma sistemini koordine etmekte olduğu öğrenildi.

 

Çalışma ziyaretine  Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata ve beraberindekiler katılıyor.

Hafta sonu Sivas’a dönecek olan heyet, kahve ağaçları arasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

AdminAdmin