Sivas
Giriş Tarihi : 26-11-2014 15:07

DASK SİVAS'TA DEPREM GERÇEĞİNİ ANLATTI

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Sivas Belediyesi iş birliğiyle “DEPREMSELLİK ve ZORUNLU DEPREM SİGORTASI” adlı toplantı gerçekleştirildi.

DASK SİVAS'TA DEPREM GERÇEĞİNİ ANLATTI


Doğal Afetler Sigortaları Kurumu (DASK); yeni toplumsal bilinçlendirme programı kapsamında deprem riski, zorunlu deprem sigortası ve kentsel deprem bilinci gibi bilgiler verdiği Anadolu Buluşmaları’nın üçüncüsünü Sivas’ta gerçekleştirdi.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Sivas Valisi Âlim Barut, Belediye Başkanı Vekili Naci Süha, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık, Tapu Kadastro Bölge Müdürü Mehmet Postacı, İl Afet Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

DASK Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar yaptığı konuşmada, “Bugün DASK’ın ulaştığı poliçe adedi olarak dünyanın en çok poliçe üreten üçüncü ülkesi konumuna gelmiş vaziyetteyiz. Ürettiğimiz prim olarak 29 milyar TL civarında bir meblağ ile dünyanın en büyük havuzlarından bir tanesine ulaşmış bir farkındalıktayız. Ama bütün bunlar bizler için yeterli değil… Ülkemizin deprem riski altında olduğunu, birinci derecede ve ikinci derecede deprem kuşağı altında yer aldığımızı hepimiz biliyoruz, bunun farkındayız. Bu farkındalığın da gereğini yapma adına buradayız.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Şanlıurfa programında olması sebebiyle toplantıya videowall ile bağlanan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın katılımcıları selamladı. Zorunlu Deprem Sigortası’nın da önemine değinerek, “Deprem öldürmez, bina öldürür. Bu sebeple dikkatli olmamız gerekir.” dedi.

Belediye Başkan Vekili Naci Süha, Balıkesir ve Erzurum’dan sonra üçüncüsü şehrimizde düzenlenen ‘DASK Anadolu Buluşmaları’nda bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Bu toplantıların amacı depremin bir gerçek olduğunu, depremle beraber yaşamak zorunda olduğumuzu ve deprem olmadan da yapılması gereken farkındalıkların neler olması gerektiğini, bununla ilgili ne tür çalışmalar yapılmasıyla ilgili toplantıların devamı neticesinde asıl olan deprem bilincinin devamlı uyanık tutulmasıdır. Deprem bir gerçekliktir. Bu bir gerçek doğa olayıdır. Nasıl yağmur yağar, kar yağarsa deprem de olur. Bundan kaçış yok ama şunu söylemek lazım; deprem öldürmez, binalar öldürür. Depremlerin yıkıcı etkileri oluyor. Bu yıkıcı etkiyi ve can kayıplarını azaltmak tamamen bizlerin elindedir.” şeklinde konuştu.

Vali Âlim Barut depreme hazırlık olmanın gerekliliğini belirterek, “Eğer biz depremi en az hasarla atlatmak istiyor isek deprem gelmeden, afet kapımızı çalmadan hazır olmak zorundayız. Şimdi baktığımız zaman Sivas 28 bin kilometre kare bir yüz ölçümüne sahip. Birinci deprem ve ikinci deprem kuşağında olan yerler var, bunu değiştiremeyiz. Sivas’ın konumu 8 bin senedir bu şekilde bunun üstüne yapılar yapıyoruz ve depremde de asıl zayiata sebep olan yapıların kalitesidir. Yani deprem doğrudan öldürmüyor, deprem, yapılar aracılığıyla öldürüyor. Dolayısıyla daha sağlam yapılar yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Demek ki değiştirebileceğimiz bir şey var.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım’ın katıldığı panelde deprem ve deprem sigortası anlatıldı.

Toplantının ikinci kısmında da Sivas’ta öğrenim gören öğrencilere Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu tarafından ‘Zorunlu Doğal Afet Sigortası’nın önemini anlatıldı.

AdminAdmin